3 galvenie iemesli, kāpēc sievietēm pēc kāzām nevajadzētu pāriet vīra uzvārdā

Saskaņā ar senu tradīciju sievietei, stājoties laulībā, ir jāpieņem sava vīra uzvārds. Taču šai paražai ir zināmi trūkumi, pa kuriem tev šodien pastāstīšu.

Patriarhāta mantojums

Par laimi, 21. gadsimtā noteikumi attiecībā uz kāzām vairs nav tik stingri. Mūsdienās sieviete var nepāriet vīra uzvārdā, taču tikai nedaudzas līgavas nolemj saglabāt savu uzvārdu.

(jāmin gan, ka mazāk attīstītos reģionos, piemēram, laukos līgavu var uzskatīt par apkaunotu, ja viņa nepieņem vīra uzvārdu).

 

 

Pēc daudzu sociologu domām, pāriešana vīra uzvārdā ir sena un seksistiska tradīcija – tādējādi vīrietis kļūst par līderi ģimenē, lai gan veselīgās attiecībās abiem partneriem lomas būtu jāsadala vienādi.

Starp citu, daudzas sievietes mūsdienās, piemēram, šķiroties vai pēc savstarpējas vienošanās ar vīru, dod bērniem savu pirmslaulību uzvārdu.

Dzimtas sakņu zaudēšana

Ja rūpīgi pameklē un varbūt pat iegriežas arhīvā, ikvienā ģimenē var atrast milzīgu ciltskoku. Kad līgava pieņem līgavaiņa uzvārdu, viņa vairs netiek dokumentēta kā sava ciltskoka daļa (sievietes pēcnācējiem pat būs grūtāk atrast informāciju par viņu, ja radīsies šāda nepieciešamība), jo viņa jau pieder pie citas dzimtas.

Turklāt, ja ģimenē, kurā piedzimusi meitene, vairs nav citu bērnu, tad šī ģimene formāli izbeidzas – tāpēc, starp citu, līgavas šādās ģimenēs atstāj savu uzvārdu biežāk nekā tās, kurām ir brāļi un māsas.

Līdztekus tam pašlaik ir pat zināma mode “uzturēt saikni” ar saviem senčiem – cilvēki vēršas dažādās organizācijās, lai uzzinātu vairāk par saviem priekštečiem.

 

Patlaban meklēšanas process ir ļoti sarežģīts, un loģiski domājot, diez vai tas kļūs ievērojami vienkāršāks, tāpēc nevajadzētu to padarīt sarežģītāku saviem pēctečiem.

Problēmas ar dokumentiem

Vispirms, protams, nāk prātā pavisam vienkārša un ierasta lieta – šķiršanās. Negribētu nevienam novēlēt, lai viņa ģimene izjūk. Taču tad, ja tu šķiries un tev ir vīra uzvārds, būs jāmaina dokumenti, kas ir diezgan ilgs process.

Galu galā diez vai tu vēlēsies turpināt nēsāt tā cilvēka uzvārdu, ar kuru kopdzīve neizdevās.

Problēmas var rasties arī tad, kad, piemēram, pretendējot uz mantojumu, tev būs jāpierāda sava identitāte, un jāuzrāda daudzi dokumenti uzreiz, lai pierādītu, ka tu esi tu.

Tādi, lūk, pīrāgi! Un dāmām viela pārdomām!

Būsim gandarīti, ja par minēto tēmu sniegsi savu viedokli/pieredzi komentāros! Un neaizmirsti padalīties ar rakstu sociālajos tīklos!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment